KleurenKracht in Bruid & Bruidegom

Wat houdt een kleurenanalyse precies in?
“Iedereen heeft een eigen, unieke uitstraling die bij zijn of haar energie en kracht hoort. Je kunt deze versterken of juist afzwakken door het dragen van bepaalde kleuren. Ruwweg zijn er twee categorieën huidtypes in de kleurenanalyse: de koele types, met een rozige ondertoon in de huid en de warme types, met een gelige ondertoon in de huid. Deze zijn vervolgens weer onder te verdelen in vier kleurtypes. Aan de hand van verschillende stoffen bekijk ik, samen met de klant, welke kleuren bij iemands uitstraling passen en welk type daarbij hoort.”

Waarom is dit nuttig voor bruiden?
“Juist op je bruiloft sta je in het middelpunt van de belangstelling. Het is jouw dag en je wilt er natuurlijk op je best uitzien. Een jurk kan nog zo mooi zijn, maar als de kleur je niet staat, dan is het effect ervan onvoldoende of zelfs ronduit lelijk. Dan is het alsof je een hoofd op een lijf zet dat er niet helemaal bijhoort. Een trouwjapon moet ervoor zorgen dat jij in de schijnwerpers staat. Niet andersom. Je doet het goed als je binnenkomt en iedereen met open mond naar je staart en zegt: ‘Wauw, wat zie jij er mooi uit!’ in plaats van ‘Wat heb je een mooie jurk aan.'”

De meeste bruiden willen een witte jurk. Hebben zij ook baat bij een kleurenanalyse?
“Jazeker. Het echte spierwit staat slechts één kleurtype supergoed. De andere types stralen in wit met een andere kleurtint erin, zoals ivoor, crème en champagne. Bij de één staat rozewit mooi, bij de ander juist geelwit. Mensen met een roze ondertoon in hun huid kunnen bijvoorbeeld beter geen geeltinten dragen. Dit geeft ze een vermoeide uitstraling.”

En hoe zit het met sieraden?
“Voor sieraden geldt hetzelfde als voor kleding. Voor iedereen is er een perfect kleurengamma beschikbaar, te bepalen tijdens een kleurenanalyse. Ik raad koele types altijd aan om zilverkleurige juwelen te dragen, zoals witgoud en platina. Dit matcht prachtig bij hun huid. Goud is echt iets voor de warme types. Kleurenanalyse houdt niet op bij een kledingadvies. Het gaat over het totaalplaatje, alles wat je uitstraalt met je uiterlijk. Haarkleur, brilmonturen en make-up vallen hier dus ook onder.”

Zijn er veel mensen die de verkeerde kleuren dragen?
“Toch wel ja. Veel mensen trekken aan wat veilig is. Als je dat doet en het klopt niet in het totaalplaatje, dan stap je uit je kracht. Dit heeft ook effect op hoe je je voelt. Sommige mensen dragen iets tijdens hun werk en trekken het ‘s avonds zo snel mogelijk weer uit. Dit is een teken dat het niet echt bij je past. Bij bruiden geldt dat een jurk je meteen prachtig moet staan en je nauwelijks make-up nodig hebt om er goed uit te zien. Na een kleurenanalyse is het makkelijker om de juiste outfit te vinden, omdat je zeker bent van wat wel en niet bij je past. Niet alleen tijdens je trouwdag, maar gedurende de rest van je leven.”

Bron: Bruid & Bruidegom (pdf)